ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ : ΑΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΗ / ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΣ ΕΣΟΔΑ ΚΑΙ ΕΞΟΔΑ
Α. Ποιο είναι το κόστος μιας επένδυσης σε αυτοπαραγωγή / net metering και ποιο το όφελος για τον ιδιώτη/επιχειρηματία επενδυτή;
Α1: Πόσα kw χρειάζεται ένα σπίτι με φωτοβολταικα;
Α2: Πόσα τετραγωνικά χρειάζεται ένα σπίτι για να βάλει 5kW ή 10kW φωτοβολταικα (με σύγχρονα – νέα φωτοβολταικα πάνελ (2022));
Α3: Πόσα πάνελ χρειάζονται για 10kW ή 5kW;
Α4: Φωτοβολταικα για σπίτι ή εξοχικό και τιμές.
ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ : ΑΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΗ / ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΣ ΕΣΟΔΑ ΚΑΙ ΕΞΟΔΑ
Α1. Πόσα kW χρειάζεται ένα σπίτι με φωτοβολταϊκά σε στέγη, ταράτσα σπιτιού ή επιχείρησης;
Η εγκατεστημένη ισχύς φωτοβολταϊκών σε kW εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την ετήσια ηλεκτρική ενέργεια που απορροφά ο καταναλωτής από το δημόσιο ηλεκτρικό δίκτυο. Άρα να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν παίζουν ρόλο τα τετραγωνικά του σπιτιού αλλά οι ενεργειακές του ανάγκες. Για παράδειγμα ένα σπίτι 100τμ τετραγωνικών μέτρων μπορεί να έχει μικρότερες ενεργειακές απαιτήσεις σε ηλεκτρισμό από ένα των 80τμ ή ακόμα και από ένα σπίτι 50τμ. Συνεπώς το ζήτημα είναι πόσες κιλοβατώρες kWh καταναλώνει την ημέρα, τον μήνα και το έτος και όχι εάν η επιφάνεια είναι 150τμ, 120τμ ή 60τμ. Σαν πρώτο βήμα λοιπόν ο καταναλωτής θα πρέπει να συγκεντρώσει τους λογαριασμούς ρεύματος από τον προμηθευτή του ή να αιτηθεί μια συγκεντρωτική κατάσταση της ετήσιας κατανάλωσής του.
Στην συνέχεια θα πρέπει να προσθέσει – συνυπολογίσει τις μελλοντικές ανάγκες που πιθανώς να έχει, εάν για παράδειγμα σκοπεύει να εγκαταστήσει μια αντλία θερμότητας στο σπίτι ή ένα νέο μηχάνημα στην επιχείρηση του εάν πρόκειται για επιχειρηματικό φωτοβολταϊκό.
Αφού αθροίσει λοιπόν τις υπάρχουσες αλλά και τις μελλοντικές καταναλώσεις θα πρέπει να γίνει ο υπολογισμός του μεγέθους του φωτοβολταϊκού συστήματος με κριτήριο την αντίστοιχη παραγωγή του φωτοβολταϊκού ώστε να καταφέρει να ισορροπήσει την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια με την ενέργεια που καταναλώνεται σε ετήσια βάση.
Σε αυτή την διαδικασία υπεισέρχονται τρεις σημαντικοί περιορισμοί :
– Ο διαθέσιμος χώρος σε τετραγωνικά για την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού.
– Η υπάρχουσα οικονομική δυνατότητα του καταναλωτή (ιδιώτη ή επιχειρηματία).
– Ο περιορισμός που υπάρχει από την νομοθεσία που σε γενικές γραμμές επιτρέπει την κατασκευή φωτοβολταϊκού συστήματος μεγέθους σε kW όσο και η συμφωνημένη ισχύς με τον ΔΕΔΔΗΕ.
Αφού ολοκληρώσετε την παραπάνω διαδικασία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δωρεάν φόρμες υπολογισμού για φωτοβολταϊκά της Heliosystems ώστε να προσδιορίσετε το μέγεθος σε kW του φωτοβολταϊκού σας συστήματος ή να συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο μηχανικό της Heliosystems (25210-55050)
Αν θέλετε τώρα μια γρήγορη απάντηση στο ερώτημα, στατιστικά ένα μέσο σπίτι χρειάζεται 3 έως 5kW (εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά) εάν δεν έχει θέρμανση προερχόμενη από ηλεκτρική ενέργεια. Ενώ εάν έχει για παράδειγμα μια αντλία θερμότητας θα χρειαστεί να εγκατασταθούν από 6 έως 9 kW φωτοβολταϊκών. Η απόκλιση στις τιμές οφείλεται στο διαφορετικό προφίλ καταναλώσεων και το μέγεθος που έχει το κάθε νοικοκυριό.
Α2. Πόσα τετραγωνικά χρειάζεται ένα σπίτι για να βάλει 5kW ή 10kW φωτοβολταϊκά;
Αφού υπολογίσετε το μέγεθος της εγκατεστημένης ισχύος σε kW του φωτοβολταϊκού που χρειάζεστε, θα πρέπει να διερευνήσετε εάν επαρκεί ο χώρος που διαθέτετε για την εγκατάστασή του. Σαν γενικό κανόνα μπορείτε να υπολογίσετε ότι για κάθε εγκατεστημένο κιλοβάτ (kWp) χρειάζονται εφόσον πρόκειται για :
– Κεραμοσκεπή η γενικότερα κεκλιμένη στέγη 4,5 – 5 τετραγωνικά / kW. Συνεπώς για φωτοβολταικα 5kW η απαιτούμενη καθαρή επιφάνεια είναι περίπου 22,5 – 25 τετραγωνικά μέτρα. Ενώ για τα 10KW η αντίστοιχη επιφάνεια είναι περίπου 45 – 50 τετραγωνικά. Τονίζουμε το καθαρή επιφάνεια διότι συνήθως οι κεραμοσκεπές σχηματίζουν έντονες γωνίες με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η αξιοποίηση όλου του χώρου (διότι δεν υπάρχουν ευρέως εμπορικά διαθέσιμα τριγωνικά πάνελ).
– Ταράτσα ή δώμα όπου τα φωτοβολταικα πανελ θα στηριχθούν σε τριγωνικές μεταλλικές βάσεις με κατά προτίμηση νότιο προσανατολισμό 7,5 – 8,5 τετραγωνικά / KW αναλόγως την κλίση της βάσης στήριξης. Άρα για 5 kW θα χρειαστούν 37,5 – 42,5 τετραγωνικά. Για φωτοβολταϊκά 10kW θα χρειαστούν 75 με 85 τετραγωνικά μέτρα.
Α3. Πόσα πάνελ χρειάζονται για 10kW ή 5kW;
Σε όλες τις περιπτώσεις που θέλουμε να μάθουμε πόσα πάνελ χρειάζονται για ένα φωτοβολταϊκό σύστημα του οποίου γνωρίζουμε την εγκατεστημένη (συνολική) ισχύ, θα πρέπει να κάνουμε μια απλή διαίρεση. Έτσι εάν πρόκειται για ένα φωτοβολταϊκό σύστημα 10kW και το φωτοβολταϊκό πάνελ που έχουμε επιλέξει είναι ισχύος 500Wp, διαιρούμε το 10.000 με το 500 και βρίσκουμε ότι χρειαζόμαστε 20 φωτοβολταϊκά πάνελ. Αντιστοίχως εάν θέλουμε ένα σύστημα για το σπίτι ισχύος 5kW ή αλλιώς 5.000W, διαιρώντας θα βρούμε ότι θα χρειαστούμε 10 φωτοβολταϊκά πλαίσια.
Α4. Πόσο κοστίζει ένα φωτοβολταϊκό για το σπίτι ή το εξοχικό με το πρόγραμμα του ενεργειακού συμψηφισμού;
Οι τιμές για τον εξοπλισμό, αλλά και γενικότερα της ολοκληρωμένης εγκατάστασης ενός φωτοβολταϊκού για σπίτι ή για εξοχικό με το πρόγραμμα του ενεργειακού συμψηφισμού αν και είναι αυξημένες αυτή την περίοδο (2022), γενικά όμως είναι πολύ χαμηλότερες από ότι παλιότερα. Κυμαίνονται από 1100 – 1600 ευρώ (+ΦΠΑ) ανά εγκατεστημένο κιλοβάτ ανάλογα τον εξοπλισμό που θα χρησιμοποιήσετε αλλά και τις ιδιαιτερότητες της κάθε εγκατάστασης.
Στα αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Σε ένα αυτόνομο σύστημα είναι απαραίτητη η αγορά μπαταριών η οποία ανεβάζει κατά πολύ το κόστος του συστήματος. Όπως μπορείτε να δείτε και στα έτοιμα αυτόνομα φωτοβολταϊκά πακέτα που διαθέτουμε η μπαταρία αποτελεί σχεδόν το μισό κόστος του φωτοβολταϊκού εξοπλισμού. Φυσικά τα αυτόνομα και έχουν και πολλά πλεονεκτήματα αλλά το βασικό τους οικονομοτεχνικά μειονέκτημα είναι ότι ο καταναλωτής θα πρέπει να υποκαταστήσει την παρουσία του δημόσιου ηλεκτρικού δικτύου με την καταβολή ενός σεβαστού ποσού για την αγορά μπαταριών.
Για περισσότερες πληροφορίες και καθοδήγηση σχετικά με το ποιο είναι το κατάλληλο φωτοβολταϊκό σύστημα για εσάς συμβουλευτείτε τους ειδικούς της Heliosystems.