Τεχνικά θέματα

Ποσα kw χρειαζεται ενα σπιτι με φωτοβολταικα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ : ΑΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΗ / ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΣ ΕΣΟΔΑ ΚΑΙ ΕΞΟΔΑ

Α. Ποιο είναι το κόστος μιας επένδυσης σε αυτοπαραγωγή / net metering και ποιο το όφελος για τον ιδιώτη/επιχειρηματία επενδυτή;
Α1: Πόσα kw χρειάζεται ένα σπίτι με φωτοβολταικα;

Α2: Πόσα τετραγωνικά χρειάζεται ένα σπίτι για να βάλει 5kW ή 10kW φωτοβολταικα (με σύγχρονα – νέα φωτοβολταικα πάνελ (2022));

Α3: Φωτοβολταικα για σπίτι τιμές

 

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ : ΑΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΗ / ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΣ ΕΣΟΔΑ ΚΑΙ ΕΞΟΔΑ

Α1. Πόσα kW χρειάζεται ένα σπίτι με φωτοβολταϊκά σε στέγη, ταράτσα σπιτιού ή επιχείρησης;

Η εγκατεστημένη ισχύς σε kW εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την ετήσια ενέργεια που απορροφά ο καταναλωτής από το δημόσιο ηλεκτρικό δίκτυο. Σαν πρώτο βήμα λοιπόν ο καταναλωτής θα πρέπει να συγκεντρώσει τους λογαριασμούς ρεύματος από τον προμηθευτή του ή να αιτηθεί μια συγκεντρωτική κατάσταση της ετήσιας κατανάλωσής του.

Στην συνέχεια θα πρέπει να προσθέσει – συνυπολογίσει τις μελλοντικές ανάγκες που πιθανώς να έχει, εάν για παράδειγμα σκοπεύει να εγκαταστήσει μια αντλία θερμότητας στο σπίτι ή ένα νέο μηχάνημα στην επιχείρηση του εάν πρόκειται για επιχειρηματικό φωτοβολταϊκό.

Αφού αθροίσει λοιπόν τις υπάρχουσες αλλά και τις μελλοντικές καταναλώσεις θα πρέπει να γίνει ο υπολογισμός του μεγέθους του φωτοβολταϊκού συστήματος με κριτήριο την αντίστοιχη παραγωγή του φωτοβολταϊκού ώστε να καταφέρει να ισορροπήσει την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια με την ενέργεια που καταναλώνεται σε ετήσια βάση.

Σε αυτή την διαδικασία υπεισέρχονται τρεις σημαντικοί περιορισμοί :

– Ο διαθέσιμος χώρος σε τετραγωνικά για την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού.

– Η υπάρχουσα οικονομική δυνατότητα του καταναλωτή (ιδιώτη ή επιχειρηματία).

– Ο περιορισμός που υπάρχει από την νομοθεσία που σε γενικές γραμμές επιτρέπει την κατασκευή φωτοβολταϊκού συστήματος μεγέθους σε kW όσο και η συμφωνημένη ισχύς με τον ΔΕΔΔΗΕ.

Αφού ολοκληρώσετε την παραπάνω διαδικασία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δωρεάν φόρμες υπολογισμού για φωτοβολταϊκά της Heliosystems ώστε να προσδιορίσετε το μέγεθος σε kW του φωτοβολταϊκού σας συστήματος ή να συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο μηχανικό της Heliosystems (25210-55050)

Α2. Πόσα τετραγωνικά χρειάζεται ένα σπίτι για να βάλει 5kW ή 10kW φωτοβολταϊκά;

Αφού υπολογίσετε το μέγεθος της εγκατεστημένης ισχύος σε kW του φωτοβολταϊκού που χρειάζεστε, θα πρέπει να διερευνήσετε εάν επαρκεί ο χώρος που διαθέτετε για την εγκατάστασή του. Σαν γενικό κανόνα μπορείτε να υπολογίσετε ότι για κάθε εγκατεστημένο κιλοβάτ (kWp) χρειάζονται εφόσον πρόκειται για :

– Κεραμοσκεπή η γενικότερα κεκλιμένη στέγη 4,5 – 5 τετραγωνικά / kW. Συνεπώς για 5kW η απαιτούμενη καθαρή επιφάνεια είναι περίπου 22,5 – 25 τετραγωνικά μέτρα. Ενώ για τα 10KW η αντίστοιχη επιφάνεια είναι περίπου 45 – 50 τετραγωνικά. Τονίζουμε το καθαρή επιφάνεια διότι συνήθως οι κεραμοσκεπές σχηματίζουν έντονες γωνίες με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η αξιοποίηση όλου του χώρου (διότι δεν υπάρχουν ευρέως εμπορικά διαθέσιμα τριγωνικά πάνελ).

– Ταράτσα ή δώμα όπου τα φωτοβολταικα πανελ θα στηριχθούν σε βάσεις με κατά προτίμηση νότιο προσανατολισμό 7,5 – 8,5 τετραγωνικά / KW αναλόγως την κλίση της βάσης στήριξης. Άρα για 5 kW θα χρειαστούν 37,5 – 42,5 τετραγωνικά. Για 10kW θα χρειαστούν 75 με 85 τετραγωνικά μέτρα.

Α3. Πόσο κοστίζει ένα φωτοβολταϊκό για το σπίτι με το πρόγραμμα του ενεργειακού συμψηφισμού;

Οι τιμές για τον εξοπλισμό, αλλά και γενικότερα της ολοκληρωμένης εγκατάστασης ενός φωτοβολταϊκού για σπίτι με το πρόγραμμα του ενεργειακού συμψηφισμού αν και είναι αυξημένες αυτή την περίοδο (2022), γενικά όμως είναι πολύ χαμηλότερες από ότι παλιότερα. Κυμαίνονται από 1100 – 1600 ευρώ (+ΦΠΑ) ανά εγκατεστημένο κιλοβάτ ανάλογα τον εξοπλισμό που θα χρησιμοποιήσετε αλλά και τις ιδιαιτερότητες της κάθε εγκατάστασης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *